Tips & Tricks voor solliciteren


Misschien ben je net klaar met je studie, of ben je toe aan een nieuwe stap. Hoe dan ook, je staat te popelen om aan het werk te gaan. Maar waar begin je? Hoe gaat dat eigenlijk, solliciteren? Wij helpen je graag op weg met een paar praktische tips.

In één oogomslag

De eerste stap is het maken van een goed cv. Maar hoe ziet dat eruit? Belangrijk is dat je alleen je meest relevante en recente werkervaring benoemt. Je krantenwijk van tien jaar geleden is vaak niet het vermelden waard. Beschrijf ook kort je werkzaamheden per functie. Zo creëer je een handig overzicht van je kennis en ervaring.

Zorg ook voor een mooie vormgeving, die past bij jou als persoon. Ook als je niet handig bent met grafische programma’s, zijn er op internet veel mooie Word templates te vinden. Een recente en representatieve foto van jezelf maakt het helemaal af. Eén laatste tip: houdt het kort, maximaal twee A4’tjes. Een potentiële werkgever moet in één oogopslag zien wie je bent.

Het belang van een netwerk

Naast een goed cv is een up-to-date LinkedIn profiel minstens zo waardevol. Misschien heb je al een aardig netwerk opgebouwd. Als je je netwerk wil laten groeien, maak er dan een gewoonte van om iedereen die je op professioneel gebied ontmoet, een connectieverzoek stuurt. Verder is het belangrijk om actief te zijn. Zorg voor een bijgewerkt profiel, deel artikelen die je interesseren en reageer bijvoorbeeld op discussies. Zo kom je met steeds meer mensen in contact. Ook is het een aanrader om lid te worden van groepen die aansluiten bij jouw interesses en achtergrond. Als je actief op zoek naar werk bent, laat dit vooral ook aan zoveel mogelijk mensen weten. In je profiel is er een ‘beschikbaar voor werk’ functie. Vink deze aan! Dan kunnen mensen zien dat je zoekt én wat je zoekt. Je kan zelfs een bericht plaatsen waarin je iets over jezelf vertelt, wat je achtergrond is en waar je naar opzoek bent. Dit kan zomaar terecht komen bij iemand die net op zoek is naar iemand zoals jij. Je weet maar nooit.

Solliciteren

Bij solliciteren hoort natuurlijk ook een sollicitatiebrief. Een goede brief is origineel, laat jouw persoonlijkheid zien, geeft een beeld van je kwaliteiten en is niet langer dan één A4’tje. Werkgevers moeten immers veel brieven lezen. Dus beter een kort en krachtige brief dan een ellenlang verslag. Zorg vooral voor een persoonlijke noot, waarin ben jij uniek? Wat heb jij te bieden? Zo is de kans groter dat jouw brief eruit springt. Schrijf ook in korte, directe zinnen en vermijd clichés. Schrijf niet ‘ik ben erg enthousiast’, maar gebruik woorden die aangeven dat je enthousiast bent en waarom. Ga in op de functie eisen van de vacature, waarom ben jij een match?

Na al deze tips heb je misschien wel een sollicitatiegesprek in de wacht gesleept. Voor velen een zenuwslopende een aangelegenheid. Maar leg er juist niet teveel druk op. Zo’n gesprek is er ook voor bedoeld dat jij een goed beeld krijgt van de functie en de organisatie. Zie het liever als een wederzijdse kennismaking. Gegarandeerd ben je dan meer op je gemak. Daarnaast is een goede voorbereiding echt het halve werk. Verdiep je in een organisatie, zoek bijvoorbeeld naar actuele ontwikkelingen. Stel vooral ook vragen, zo zien werkgevers dat je oprecht geïnteresseerd bent. Let wel op dat je geen dingen vraagt die je gemakkelijk zelf kan vinden.

Maar het belangrijkste is…

Wees jezelf. Wees eerlijk, benoem vooral je positieve punten en licht deze toe met praktijkvoorbeelden. Is het geen match? Laat je hierdoor vooral niet ontmoedigen, die baan komt er (uiteindelijk) echt wel. Soms moet je ook gewoon een portie geluk hebben. Maar met al deze tips kom je vast al een heel eind.  

Over de auteur

Merel Lucassen is 27 jaar en afgestudeerd Erfgoed specialist. Ze heeft veel ervaring met het schrijven van educatieve teksten in verschillende musea en studeert momenteel aan de PABO. 

Wil jij ook in aanmerking komen voor één van onze vacatures?

Lees onze laatste ervaringen en ontwikkelingen

Kijkje achter de schermen bij Naturalis!

Geplaatst op 28/09/2021

Tips & Tricks voor solliciteren

Geplaatst op 10/03/2021

Archiefmedewerker: Orde scheppen in chaos

Geplaatst op 22/02/2021

Tijd voor vernieuwing! Nieuwe website voor Art & facts en Museumspecialisten

Geplaatst op 15/07/2020

Meld je aan voor de nieuwsbrief